Ik ben prima

Dit zijn de successtories van de “Ik ben prima”-modellen

Ik ben prima

Kijk gerust eens rond. Met de voorstelling en de successtories van de #ullasmaedels willen we je laten zien: Het hebben van rondingen en deze met de perfecte plussizedamesmode benadrukken, is ontzettend leuk. Hou van jezelf en van je lijf. De wereld heeft geen doorsnee maatjes nodig, maar veelzijdigheid.

Carina Behrens

Charlotte Kuhrt – Ik ben goed zoals ik ben

Charlotte Kuhrt – Ik ben goed zoals ik ben

Charlotte: Ik heb sinds mijn 17e modellenwerk gedaan. Ik heb veel modellen gezien, natuurlijk ook de zogenaamd perfecte figuren en heb altijd het gevoel gehad dat ik daar niet bij hoorde. Zelfs met mijn maatje 40, toen ik op mijn slankst was, heb ik gedacht: ik hoor hier niet. Als gevolg daarvan heb ik ook een eetstoornis ontwikkeld omdat, zelfs toen ik maat 40 had, iedereen zei: “Je zou toch nog een beetje moeten afvallen.” En dan eet je alleen nog maar een appel en denk je: “Hoe dan?” Wij zijn allen mooie, volle vrouwen, maar niemand durft daarover te praten omdat dat toch nog steeds een taboe is en ik heb gezegd: “Oké, ik maak daar een instagramaccount voor aan.” Dat is nu heel groot en ik vind het fantastisch dat ik vrouwen daar kan inspireren helemaal zichzelf te zijn.

Meer

Kun je drie sterke punten van jezelf noemen?

Charlotte: Ik heb een goede zelfreflectie en heb gemerkt dat mij dat de laatste jaren erg heeft geholpen. Ik denk veel over mijzelf na; dat is voor een heleboel mensen vaak al te veel moeite. Velen zeggen tegen mij: “Charlotte, stop met dat gepieker. Ik weet het, maar mij helpt het. Zo kom ik verder, vind ik mijzelf steeds opnieuw uit en kan ik ook altijd iemand anders worden. Ik geloof dat dat een van mijn eigenschappen is waar ik het meest van houd. Ik heb mijn billen altijd al het mooist gevonden. Die heb ik nu eenmaal en daar ben ik blij mee. Die hoef ik nog niet eens extra te benadrukken. Ik vind het grappig om te zien hoe bepaalde lichaamsdelen trend worden. Ik zag er 10 jaar geleden ook al zo uit en toen vond niemand dat leuk. Des te trotser mag je zijn als je altijd al billen hebt gehad. En een derde eigenschap: ik ben erg emotioneel. Ik denk niet dat dat altijd goed is. Ik ben nogal wisselend, snel weer gelukkig, helemaal niet rancuneus. Maar ik ben dus ook heel snel boos. Maar dat vind ik niet erg, ik houd er ook van alles te voelen.


Wat betekent mode voor jou??

Charlotte: Ik herinner mij ook nog periodes, nog niet zo lang geleden, waarin je mij kon uittekenen in een zwarte jeans en een zwarte tuniek. Gewoon omdat ik wist, dat dat afkleedde. Mij werd altijd gezegd dat kleding optisch slanker moest maken. Je moet altijd je goede kanten benadrukken. Tegenwoordig is mode voor mij de weg naar de vrijheid, de manier om je prettig te voelen. Toen ik voor het eerst een minirok aan had, voelde dat als vrijheid, terwijl de meesten gedacht zullen hebben “OMG, wat doet ze nu?”


Wat vind je van je eigen lijf?

Charlotte: Vooral vrouwen onder elkaar staan nog altijd snel klaar met kritiek en een oordeel en ik geloof dat er een enorme last van de schouders van alle vrouwen zou vallen als iedereen gewoon eens zou durven te zijn wie zij is. Ik ken mijn lichaam supergoed en zie gelijk als het er niet goed mee gaat. Of dat nu mijn huid of mijn, opgeblazen, buik is, ik ken mijn lijf. Ik heb er zoveel mee gestreden, omdat het zo belangrijk voor mij was. Tegenwoordig kan ik zeggen dat ik van elk detail houd, ook al is dat een vetrol. Op de een of andere manier hoort die er ook bij en heeft alles aan mijn lijf een geschiedenis. Daar houd ik van, het lichaam als geheel is voor mij gewoon mooi.


Wat vind je van de Body Positivity-beweging?

Charlotte: Het is niet iets wat slechts een bepaalde groep vrouwen aanspreekt. Het is niet alleen voor dikkere vrouwen, het is ook voor de vrouw met maatje 36 die zich te dik of te dun voelt. Het geldt echt voor elke leeftijd, het is echt een beweging die er voor iedereen is en die iedereen aanspreekt en dat vind ik erg goed.


Wat heeft jou sterk gemaakt?

Charlotte: Belangrijke beslissingen van mij zijn vaak bekritiseerd, dat kent geloof ik iedereen wel. En ik bedoel dat dan iedereen het wel eens moeilijk heeft met zijn lijf, vooral toen ik het gevoel had dat iedereen een vriendje had. Heb ik nu geen vriend omdat ik zo zwaar ben? Op zo’n moment heb je er dan de pest in en ik heb ook momenten gehad waarop ik zei: “Ik kap ermee, er zijn gewoon te veel mensen die ertegen zijn of die mij tegenwerken.” Tegenwoordig kan ik terugkijken en zeggen: “Dat was het beste dat mij is overkomen”, want nu kijk ik diezelfde mensen aan en denk: “Kijk eens waar ik nu sta en als ik je niet zou hebben laten gaan, of als ik onze vriendschap niet zou hebben beëindigd, zou ik hier nu niet staan.” En ik denk dat je ook altijd terug moet kijken. Ik doe dat ook aan het eind van elk jaar. Gewoon even terugkijken en denken: “Wanneer dacht ik dat ik in de meest erge situatie van mijn leven zat en wat heeft dat mij misschien gebracht?”

Anna Scholz

Ik ben goed zoals ik ben – Anna Scholz

Ik ben goed zoals ik ben – Anna Scholz

Anna Scholz: Er wordt mij altijd gevraagd: “Ben jij feministe?” Ik denk dan: natuurlijk ben ik feministe, maar ik heb mij nog nooit achtergesteld gevoeld. Ik heb me eigenlijk altijd heel sterk en zelfverzekerd gevoeld, en voor mij was het heel natuurlijk om mijn eigen bedrijf op te zetten. En ik vind het zeer bevrijdend eigen baas te kunnen zijn. Dat ben ik altijd geweest. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit voor iemand anders gewerkt. Wel samengewerkt natuurlijk. Zoals nu met Ulla Popken werk ik heel graag samen met zo'n fantastisch positief team. Daar heb ik ongelooflijk veel plezier in.

Meer

Wat vind je van de Body Positivity-beweging?

Anna Scholz: Ik vind de Body Positivity-beweging heel erg belangrijk en ook goed dat hij er is. Maar voor mij is het, al jaren zullen we maar zeggen, steeds hetzelfde verhaal: “Blijf bij jezelf, geniet van je lichaam, wees jezelf, accepteer jezelf zoals je bent”. Dat is voor mij niet nieuw meer, ik doe dit al 25 jaar en zeg ook al 25 jaar hetzelfde. Ik vind het goed als je ook nog een andere uitspraak doet dan alleen maar: “Ik ben tevreden met mijn lijf” en: “Ik ben blij met mijzelf.” Ik vind dat er meer is.


Wie of wat inspireert je?

Anna Scholz: Ik vind dat je je door iedereen kunt laten inspireren. Ik heb eigenlijk altijd een klein tekenblok bij me en inmiddels natuurlijk ook mijn telefoon waarmee ik heel veel foto's van details maak. En dat kan een zonsondergang of een bloem ergens zijn, maar wat ik vooral heel mooi vind, zijn gewoon reizen. Ik reis graag naar heel verschillende landen. Zo was ik bijvoorbeeld met kerst in Brazilië waar vrouwen heel anders met hun lichaam omgaan. Zij zijn veel trotser op hun rondingen, gaan zelfs in kleine bikini's boodschappen doen en er zijn heel veel mooie kleuren waardoor je blijvend geïnspireerd wordt. Kleine borduursels, ik vind van alles dat ik voortdurend verzamel en ik heb ook kratten vol spullen in mijn kantoor, waar ik misschien ooit iets mee doe, die ooit eens als borduursel ergens belanden.


Waar haal je de energie vandaan voor alles wat je doet?

Als het me lukt, ga ik twee, drie keer per week naar de sportschool. Ik heb een trainer waarmee ik heel veel doe. Ik doe echt aan krachttraining en heb ooit eens 300 kg op de leg press weggedrukt. Dat is niet niks. Voor mij is kracht heel erg belangrijk. Sinds ik deze krachttraining doe, voel ik mijzelf veel fitter, sterker en kan ik met al mijn energie het leven probleemloos aan.


Wat betekent mode voor jou?

Mode is voor mij heel erg belangrijk omdat het mijn leven is. Ik maak al vanaf mijn 13e mijn eigen kleding omdat ik nooit iets kon vinden dat naar mijn zin was. Ik vind dat je met kleding heel veel kunt laten zien van jezelf. En dat afhankelijk van je stemming. Vandaag ben ik bijvoorbeeld helemaal in het zwart, maar ik ben ook dol op mijn prints en ik vind dat je daarmee de sfeer van een dag of week of gelegenheid heel goed kunt laten zien. Of het nu in een boho-jurk en met lange oorbellen op vakantie of in een heel sexy cocktailjurkje is. Ik vind dat je je heel anders voelt, als je iets anders draagt. Daarom vind ik dat het een groot deel van mijn leven uitmaakt.


Ja of Nee? Broek of rok?

Rok, zonder twijfel! Ik vind broeken weliswaar ook praktisch, maar veel mensen zeggen vaak: “Oh, maar een rok moet je altijd netjes combineren”. Dat vind ik dus helemaal niet. Ik vind een jurk of rok ook prima kunnen met sneakers. Als een rok de juiste lengte heeft en je die goed kunt hebben met jouw figuur, is een rok eigenlijk veel comfortabeler.


Mijn tip

Ik zou vrouwen een hart onder de riem willen steken en plezier in mode willen geven. Ik vind dat je alleen kleding kunt uitproberen als je eens iets nieuws aandurft en tegen jezelf zegt: “Ik probeer eens een nieuwe kleur of een jurk, die heb ik al heel lang niet gedragen, ik speel eens met mijn figuur.” Alleen zo ontdek je wat je werkelijk staat. En ik vind het zo jammer als mensen blijven hangen aan hun gewoontes en steeds weer de lange tuniek aantrekken op een broek of legging, die ik afschuwelijk vind. Ik vind dat je meer moet durven als het om mode gaat en meer moet genieten van het vrouw-zijn.

Carina Behrens

“Hoe je leert van jezelf te houden”

“Hoe je leert van jezelf te houden”

Carina: Ik ben eigenlijk heel gelukkig met mijn flinke buste waardoor je er gewoon zo vrouwelijk uitziet. Daar ben ik blij om. Ik ben opgegroeid met drie broers. We hebben in het zand gespeeld met ridders van Playmobil en zo. Ik geloof dat ik toen niet zo bezig was met mijn uiterlijk of dat het op de een of andere manier erg belangrijk voor mij was. Als kind maakt je dat niet uit, want er zijn belangrijkere dingen dan een kledingmaat of je uiterlijk. Je hoort ook steeds weer van stylisten of fotografen dat ze het zo fijn vinden weer eens een volle vrouw voor de lens te hebben of om mee te werken. Daar krijg je zelfvertrouwen van. Of bijvoorbeeld andere modellen die het ook geweldig vinden dat je tegenwoordig niet alleen maar superslanke modellen in de reclamecampagnes ziet. En dat geeft mij een goed gevoel, daardoor voel ik mij ook beter in mijn vel en ik word er altijd erg blij van. Dat zijn mooie momenten.


Wie of wat inspireert je?

Carina: Ik ben dol op instagram. Dat wil zeggen, ik vind het superleuk en volg ook veel bloggers, influencers en modellen en laat mij inderdaad door hen inspireren. Ik vind het geweldig om te zien dat dat iets heel anders is dan wat je daadwerkelijk in de tijdschriften of reclamecampagnes zoal ziet. Gewoon deze persoonlijke stijl van de verschillende personen op mij in laten werken.

Meer

Wat betekent mode voor jou?

Carina: Ik ben gek op mode. Ik vind mode echt superleuk. Ik vind dat je je daarmee geweldig kunt uitdrukken en dat de aloude spreuk “Kleren maken de man” ook echt klopt. Het maakt heel veel uit hoe je je door de kleding die je draagt presenteert. Maar het moet ook leuk zijn, dus je moet er niet te krampachtig mee omgaan of proberen een trend te volgen. Je moet gewoon zelf experimenteren en uitvinden wat jij leuk vindt.


Ja of Nee? Sporty Spice of Glamour Girl?

Carina: Sporty Spice of Glamour Girl? Ik geloof geen van beiden. Ik ben, volgens mij, meer het klassieke type, hoewel ik ook graag mag experimenteren. Dus als ik 's avonds uitga, vind ik het ook leuk om iets feestelijkers aan te trekken. Maar voor overdag zijn een jeans en sneakers prima. Ik denk dat mijn stijl is dat ik graag wissel van stijl. Ik wil mij helemaal niet op één bepaalde stijl vastpinnen. Dat hoeft volgens mij ook niet.


Mijn tip

Carina: Je moet een netwerk om je heen verzamelen van mensen die je helpen en stimuleren, en die je ook gewoon eens een compliment geven. Er worden sowieso veel te weinig complimentjes uitgedeeld. Neem van mij aan dat het goed is de negatieve energie langzaam uit je leven te bannen en je goed te voelen als je in de spiegel kijkt. Dan moet je denken: “Het is goed zo”. Je moet ook geen kritiek van anderen meer accepteren. Dat is het belangrijkste.

Carina Behrens

Wat heeft jouw leven bepaald?

Carina: Mijn nichtje was model en wilde altijd al dat ik af zou vallen, zodat ik ook modellenwerk kon gaan doen. Maar ik was altijd al wat voller. Toen ik las dat Ulla Popken een modellenwedstrijd organiseerde, heb ik mij aangemeld. Ik ben tot de finale gekomen en toen werd er een modeshow inclusief een fotoshoot voor ons georganiseerd. We mochten de foto's achteraf houden. Maar toen ik te horen kreeg, dat ik niet gewonnen had, stortte mijn wereld in eerste instantie in. Maar ik ben nog steeds blij dat ik toch terug mocht komen en dat het toch is gelukt, ondanks het feit dat ik niet de winnaar was. Dus zolang je een doel hebt, kun je toch slagen.


…en hoe ziet de toekomst eruit?

Carina: Naar Londen verhuizen was een hele stap, maar een goede beslissing. Ik heb een fantastische agent en vrouwen zoals Ashley Graham maken natuurlijk ook nog heel andere carrièrewegen voor ons vrij. Ik denk dat er dus nog het een en ander voor mij in het verschiet ligt. Ik hoop dat 2019 nog een heleboel voor mij in petto heeft.

Rachel Peru

“Gewoon doen!”

“Gewoon doen!”

Rachel: Mijn naam is Rachel. Ik ben 48 jaar oud. Ik heb drie pubers en een grote hond, een Hongaarse Viszla, waar ik graag mee wandel. En ik ben een plussizemodel. Ik ben blij met mijn lach, hoewel ik een lichte overbeet heb. Toen ik jonger was, was ik erg onzeker. Op foto's uit mijn jeugd lach ik altijd met mijn mond dicht. Terwijl ik nu mijn lach erg mooi vind en er gelukkig mee ben. Net als met mijn grote borsten c.q. bovenwijdte. (Ik heb cup 34 G) Toen ik jonger was, vervloekte ik ze bijna. Het was zo erg dat ik op het punt heb gestaan een borstverkleining te laten uitvoeren. Terwijl ik er tegenwoordig blij mee ben en mijn borsten als deel van mijzelf beschouw. En ik ben blij dat ik uit mijn comfortzone durf te komen en niet bang ben om iets nieuws uit te proberen.


Heb je negatieve ervaringen met je rondingen?

Rachel: Ik ben niet blij met het ouder worden. Ik zit op dit moment in de overgang waardoor ik aankom, vooral rond mijn taille. Maar omdat dat ook bij mij hoort, moet ik het accepteren, sporten en gezond blijven.

Meer

…en positieve?

Rachel: Ik heb mijn grijze haar nu echt geaccepteerd. Ik had op mijn 13e al grijze haren en heb mijn haar daarna 20 jaar lang geverfd. Ongeveer vier jaar geleden heb ik het uiteindelijk langzaam uit laten groeien. Dat was een hele positieve ervaring voor mij: Ik voel mij helemaal mijzelf en dat is erg bevrijdend. Bovendien scheelt het een heleboel in je portemonnee.


Waar ben je trots op?

Rachel: Ik ben erg trots op mijn kinderen. Ik denk dat die voor iedere moeder het belangrijkst zijn. Ik vind het leuk hen te zien opgroeien en langzaam volwassen te zien worden. En ik ben ook erg trots op mijn nieuwe carrière en de nieuwe weg die ik ben ingeslagen. Ik ben twee jaar geleden begonnen als model en dat is totaal iets anders dan moeder zijn. Ik leer iedere keer wat bij. Ik ben erg trots op mijzelf, omdat ik mijn angsten overwin. Dat vind ik leuk.


Wat betekent mode voor jou?

Rachel: Mode betekent voor mij een manier om mijzelf uit te drukken. Ik houd ervan om, als ik 's morgens opsta en chagrijnig ben, gewoon iets vrolijks aan te trekken waardoor ik zelf ook vrolijker word. Maar ik draag ook vaak alleen maar zwart. Mode is een aanvulling op mijzelf.

Rachel Peru

Hoe ziet jouw qualitytime eruit?

Rachel: Mijn qualitytime? Hoe die eruit ziet? Ik zou niets zijn zonder mijn hond. Ik ga bijna elke dag met hem wandelen en dan is het mijn tijd om even mijn hoofd leeg te maken. Ik laat mijn telefoon thuis, heb rust en alle tijd. Ik lees ook graag en spreek graag af met vrienden. Dat is mijn qualitytime.


Wat heeft jou geholpen jezelf te accepteren?

Rachel: Tussen mijn 20e en 30e heb ik echt heel veel moeite gehad om mijzelf te accepteren en mij prettig te voelen in mijn lijf. Pas toen ik 40 was, heb ik gedacht “oké, het is wat het is”. Waarom zou ik tijd verdoen met me druk te maken over hoe ik eruit zie of wat ik weeg? Vanaf toen heb ik gewoon geleefd en nieuwe dingen uitgeprobeerd. Ik heb parachute gesprongen en de afgelopen tien jaar alles gedaan wat ik kon. Dat heeft het beeld dat ik heb van mijn lichaam in positieve zin veranderd.


Mijn tip

Rachel: Niet nadenken over hoe je je kunt aanpassen, maar gewoon doen waar je zin in hebt. En als je bang bent om iets toe te staan, doe het dan toch, want je weet nooit hoe iets is als je het niet ervaart.

Claudia McKenzie

“We moeten gewoon meer onszelf blijven”

“We moeten gewoon meer onszelf blijven”

Claudia: Ik ben gewoon zo'n echte Rubens-vrouw zullen we maar zeggen. Ik ben wel eens 30 kilo zwaarder geweest, maar ook wel eens 30 kilo lichter. Ik begrijp onze klanten omdat ik een van hen ben. Ik werk sinds 23 jaar bij Ulla Popken op de afdeling fotoproducties en houd mij bezig met de modellen, bepaal welke shootings we doen en op welke locatie. Wij stellen de teams samen. Ik denk dat ik een heel open iemand ben en meestal goedgehumeurd. Natuurlijk erger ik mij ook wel eens aan die collega die 's morgens om zes uur of half zeven zingend binnenkomt.


Waar ben je trots op?

Claudia: Ik denk dat geen enkele vrouw honderd procent tevreden is, maar ik heb inmiddels wel vriendschap gesloten met mijn lijf. Ik vind mijn huid mooi, net als mijn haren die ik vroeger haatte, maar de lieve Heer heeft mij godzijdank een zandloperfiguur gegeven waardoor mijn lijf redelijk in balans is en dat vind ik eigenlijk erg mooi.

Meer

Heb je negatieve ervaringen met je rondingen?

Claudia: Ongeveer 18 jaar geleden, toen mijn kind nog klein was, was ik op de crèche waar een moeder tegen mij zij: “Ik begrijp niet hoe je zo dik kunt worden als jij.” Mijn mond viel open. Iedereen keek naar mij. Alle moeders waren geshockeerd. Ik heb alleen maar gezegd: “Ik begrijp niet hoe je zo dom kunt zijn en kunt blijven roken terwijl je zwanger bent". Ze was zelf namelijk ook weer zwanger, die bewuste moeder, en stond buiten in de pauze altijd te paffen. Omdat ik haar opmerking nooit ben vergeten, denk ik: “Wie heeft het lef mij zoiets te zeggen? Het kan toch niet dat je anderen pijn doet, alleen omdat ze er anders uitzien?


…en positieve?

Claudia: Ik organiseer ook graag modeshows voor Ulla en daar komen ook heel veel fantastische vrouwen met een paar kilootjes meer of minder die wij dan proberen te kleden, ofwel samen met hen een geweldige outfit uitzoeken. En als je dan het gevoel hebt dat de meiden of dames met een veel beter gevoel de deur uitgaan, is dat geweldig. Het is erg leuk om te doen en geeft je een goed gevoel.


Wat betekent mode voor jou?

Claudia: Ik vind dat je je pas goed kunt voelen met de juiste kleding. Dus, afhankelijk van mijn humeur, als ik 's avonds uit wil en er superchic uit wil zien, vind ik ook altijd de juiste outfit waarin ik me echt goed voel, waarin ik denk “Het interesseert me helemaal niet of ik nu 10 of 20 kilo meer meetors, ik zie er in beide gevallen goed uit en voel mij aantrekkelijk”. Ja, en zo is het ook bij een gewone, laten we zeggen casual, outfit. Daar voel ik mij ook lekker in omdat ik er zo lekker in wegkruipen kan. Dat vind ik superbelangrijk.

Claudia McKenzie

Ja of Nee? Hoge hakken of sneakers?

Claudia: sneakers natuurlijk! Ik kan helaas niet zo goed op hoge hakken lopen en ik vind sneakers supertrendy, ik ben er dol op.


Mijn tip

Claudia: Of je nu dik of dun bent, blijf jezelf en zeg: “Dit is wie ik ben, what you see is what you get.” Ik ben prima. Als we dat tegen onszelf zeggen, denk ik dat het leven ook een stuk eenvoudiger wordt. Ik vind dat elke vrouw iets heeft. We moeten niet vergeten dat niemand op deze wereld perfect is en dat hoeft ook helemaal niet. Er zijn zoveel mensen die van ons houden om wie we zijn. Maar we moeten natuurlijk allereerst van onszelf houden. Dat vind ik heel belangrijk, en dan lukt al het andere ook. Daar ben ik van overtuigd.